torstai 9. syyskuuta 2010

Talo

Tässä se on, meidän unelmiemme talo, jonka parissa on uurastettu jo niin pitkän aikaa.
Koko projekti käynnistyi keväällä 2008, jolloin saimme kaupungin tonttijaossa haluamamme tontin. Kesän ja syksyn tutkimme eri talotehtaiden tarjontaa ja pohdimme omia toiveitamme ja tarpeitamme talon suhteen. Kun olimme luoneet vahvan kuvan haluamastamme ja laatineet koko lystille budjetin, aloitimme tarjous- ja kilpailutus-rumban valitsemiemme talotehtaiden kesken.

Vuodenvaihteen 2008/2009 tienoilla olimme päätyneet Jetta-talon suurelementtitoimitukseen. Aloitimme tarkemman suunnittelun heidän edustajansa kanssa. Pidimme kovasti Jetta-talomalliston Mustikka-talosta, mutta halusimme kuitenkin malliin joitakin muutoksia. Toiveenamme oli mm. lämmin sisääntulo-kuisti ja suuri lasitettu terassi, jossa voisi viettää aikaa jo aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä. Pohjapiirustukseenkin halusimme pieniä muutoksia ja lisäyksiä, jotka kaikki oli yllättävän helppo ja joustava toteuttaa. Lopulliset talokaupat teimme Jetta-talon kanssa maaliskuussa 2009. Sovimme toimitukselle ajankohdaksi syksyn 2009 ja lisäsimme sopimukseen ehdoksi vielä vanhan asunnon myynnin.

Seuraavaksi edessä olikin siis vanhan asuntomme myynti ja muutto pääkaupunkiseudulta uudelle paikkakunnalle lähemmäs tonttiamme. Vanhan asunnon myynti sujuikin paremmin kuin olimme osanneet odottaa ja löimme kaupat lukkoon heti ensiesittelyn jälkeen. Sovimme kuitenkin asunnon vapautuvan vasta kesäkuussa, jotta saimme rauhassa hoitaa muuton toiseen kaupunkiin.

Kesäkuussa muutimme vuokralle lähelle tonttiamme ja aloitimme tontin raivauksen. Sopimukseemme Jetta-talon kanssa eivät kuuluneet tontti- eikä perustustyöt, ne päätimme tehdä itse. Erinäiset syyt viivästyttivät töitä niin, että elokuussa jouduimme siirtämään syyskuuksi sovittua suurelementtitoimitusta eteenpäin. Valitettavasti talotehtaan syksy oli niin täyteen buukattu, että jouduimme tyytymään seuraavaan vapaana olevaan ajankohtaan: helmikuuhun 2010.

Lokakuussa 2009 olimme saaneet tonttityöt ja perustukset valmiiksi. Aloitimme autotallin rakentamisen. Se osoittautui hyväksi ratkaisuksi myöhemmin, koska näin saimme kaikki rakennusaikaiset tavarat heti suojaan.

Tammikuun 2010 vietimme Thaimaassa lomaillen ja voimia keräten tulevaa varten. Odotimme helmikuuta kovasti ja jännitimme, tulisiko kaikki sujumaan hyvin. Thaimaasta kotiuduttua oli meillä melkoinen urakka edessä: lumien poistaminen perustusten päältä ja 3 metrin säteellä sen ympäriltä. Ja lunta oli todenteolla satanut poissaolomme aikana. Kaiken lisäksi lunta satoi koko ajan lisää, jolloin edellisenä päivänä tehty työ oli seuraavana päivänä tehtävä uudestaan.

Kuitenkin pari päivää ennen toimitusta ilma muuttui aurinkoisemmaksi ja eräänä hyvin kylmänä helmikuun aamuna Jetta-talon auto kaartoi tontillemme elementit kyydissään :)Seuraavat kymmenen päivää talotehtaan asennusporukka pystytti taloamme kauniissa mutta hyytävän kylmässä talvisäässä. Itse kävimme päivittäin ihmettelemässä vauhtia, jolla talomme tontille nousi.Asennusporukan saatua omat työnsä päätökseen alkoi oma tähän päivään jatkunut uurastamisemme. Palkattuja työmiehiä meillä ei missään vaiheessa ole ollut, sähkömiestä ja LVI-urakoitsijaa lukuunottamatta, vaan kaikki työt on tehty itse. Onneksemme oma isäni on alan ammattilainen ja hänestä onkin ollut suuri apu koko projektin ajan. Töitä on tehty iltaisin, viikonloppuisin ja kaikkina mahdollisina vapaa- ja lomapäivinä.

Tällä hetkellä sisällä näyttää tältä.


Olohuone


yläkerta lastenhuoneista katsottuna

Vielä on siis matkaa jäljellä jonkin verran, ennen kuin saamme muuttolaatikot sisään kantaa. Viime aikoina työtahti on luonnollisesti hiukan hidastunut vatsani kasvaessa ja viedessä voimiani. Mieheni jaksaa urhoollisesti raataa kaiken aikaa, mutta on paljon töitä joissa tarvitaan kahdet kädet. Kaiken aikaa olemme kuitenkin säilyttäneet positiivisen asenteen rakentamiseen, emmekä turhaan kiristele hampaita muuttopäivän yhä uudelleen siirtyessä pidemmälle tulevaisuuteen. Haaveenamme ja tavoitteenamme olisi päästä viettämään tuleva joulu uudessa kodissa. Saas nähdä miten käy...

1 kommentti:

  1. Teille on tulossa oikein ihanan näköinen koti. Pidän todella paljon talon julkisivusta.

    Mihin päin suomea rakennatte jos saapi udella :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...